Geheugenproblemen en dementie

Geheugenproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld het ouder worden, medicijngebruik of (infectie)ziekten. In deze gevallen kan het geheugenverlies tijdelijk zijn.

Bij een toenemende groep mensen met geheugenproblemen is er sprake van dementie. Bij dementie is er blijvend geheugenverlies, de oorzaak is niet te behandelen. Er zijn verschillende soorten dementie en voor iedere persoon betekent dit een ander ziekteverloop. Maar liefst 70% van de mensen met dementie heeft alzheimer. Het is van groot belang dat u en uw naasten goede informatie krijgen over de ziekte, de gevolgen, de toekomst en hoe hiermee om te gaan. Het stellen van een diagnose is belangrijk om goede begeleiding te kunnen krijgen, zodat u langer goed en zelfstandig thuis kan blijven wonen en leven.

Casemanager dementie

Een casemanager adviseert en begeleidt bij (het vermoeden van) de ziekte dementie en ondersteunt bij beslissingen over het welzijn en mogelijke zorg die nodig is. De casemanager organiseert en coördineert de noodzakelijke zorg. Adviezen zijn op basis van uw persoonlijke situatie en persoonlijke wensen. De huisarts kan doorverwijzen naar een casemanager dementie. U of uw mantelzorger kan ook zelf contact opnemen met een casemanager dementie. De inzet van de casemanager is onafhankelijk. Hoe u in contact komt met een casemanager vindt u onderaan deze pagina.

Mantelzorgondersteuning en themabijeenkomsten

Mantelzorgers zorgen voor hun naaste, vaak langere tijd. Daarmee komt heel wat op hun schouders terecht. De mantelzorgondersteuning van Evenmens kan daarbij ondersteunen. Bijvoorbeeld door een zorgvrijwilliger in te zetten, te ondersteunen bij gesprekken, het bieden van een luisterend oor of informatie en advies te geven. Evenmens geeft daarnaast trainingen en cursussen en zij kunnen mantelzorgers met elkaar in contact brengen. Voor contact met één van de medewerkers belt u naar 0570-82 09 93.

Huuskamer bijeenkomsten

Welzijnsorganisatie ut Huus organiseert lokaal ontmoetingen voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun partners. Dit wordt de Huuskamer genoemd. Voor meer informatie kunt u ook telefonisch contact opnemen via 0570 - 56 36 00.

Waar regel je het?

Zie ook de tekst hierboven over 'casemanager dementie'.

Gebied Olst

Gebied Wijhe

De kosten voor de begeleiding door de casemanager worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Meer weten?

Heeft u vragen over hulp en ondersteuning bij geheugenproblemen en dementie?

Gerelateerd

Deel dit
Mail
Bellen