Hulpmiddelen

Bij zelfstandig leven hoort ook dat u zichzelf goed en makkelijk kunt verplaatsen. In huis, maar ook daarbuiten. Daar zijn veel verschillende hulpmiddelen voor die u kunnen ondersteunen.

Om zelfstandig te kunnen leven, is het belangrijk dat u zich goed en makkelijk kunt verplaatsen. In huis, maar ook daarbuiten. Daar zijn veel verschillende hulpmiddelen voor. Wij vergoeden niet alle hulpmiddelen. Soms is een hulpmiddel niet dagelijks nodig en kunt u een hulpmiddel lenen of huren. Ook kunt u ervoor kiezen om zelf een hulpmiddel te kopen. Dit kan vaak ook tweedehands.

Waar kunt u terecht als u een loophulpmiddel wilt?

Soms lukt lopen nog wel met een hulpmiddel. Bijvoorbeeld een rollator, een wandelstok of een kruk. U kunt zelf een hulpmiddel kopen. Uw zorgverzekering geeft misschien een vergoeding voor (een deel van) de kosten. Vaak heeft u dan wel een verklaring van uw huisarts nodig.

Wilt u tijdelijk een rolstoel huren of lenen?

Een rolstoel ondersteunt u als u niet meer kunt lopen. Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u bij de thuiszorgwinkel een rolstoel huren of lenen. Kijk bijvoorbeeld op Zorgcomfort, Vegro of Medipoint. U kunt uw zorgverzekeraar vragen of u een vergoeding krijgt.

Heeft u langere tijd een scootmobiel, rolstoel of ander hulpmiddel nodig?

Neem contact op met het toegangsteam Wmo van de gemeente om uw hulpvraag te bespreken. De medewerker van het toegangsteam helpt u bij het vinden van een oplossing die past bij uw situatie.

Een sportrolstoel

Een sportrolstoel is een speciale rolstoel die geschikt is om mee te sporten. Meestal is de sportrolstoel een extra rolstoel naast uw gewone rolstoel. Maar er zijn ook rolstoelen die u zowel voor sport als in en om het huis kunt gebruiken.

Wij bekijken en beoordelen uw situatie wanneer u een sportrolstoel aanvraagt. Eén van de voorwaarden is dat u zonder sportrolstoel niet kunt sporten. Wij vergoeden een vast bedrag. Natuurlijk kunt u ook zelf een sportrolstoel kopen. Tip: er zijn tweedehands sportrolstoelen te koop via internet.

Heeft u al een hulpmiddel van de gemeente?

Wij werken met drie leveranciers voor hulpmiddelen; Hulpmiddelencentrum Deventer, Medipoint Apeldoorn en Meyra Apeldoorn. Uw hulpmiddel(en) is bij een van hen in onderhoud. Als er iets met uw hulpmiddel is, kunt u rechtstreeks contact met hen opnemen.

Waar regel je het?

Als u een indicatie van ons krijgt, kunt u dat op 2 manieren krijgen. Wij kunnen het voor u regelen en betalen; dit heet zorg in natura. U krijgt dan het hulpmiddel via de leverancier  waar wij een contract mee hebben. Of u kiest ervoor om het met een persoonsgebonden budget (PGB) in te kopen bij een leverancier die u zelf kiest.

Dat betekent niet dat wij elke rolstoel volledig vergoeden. Het kan zijn dat de wij bijvoorbeeld een maximumbedrag vergoeden. U kunt met dat geld zelf een rolstoel kopen. Wilt u een duurdere rolstoel? Dan moet u zelf bijbetalen.

Voor een rolstoel betaalt u geen eigen bijdrage. U krijgt de rolstoel in bruikleen. Wij betalen alle kosten van de rolstoel voor de tijd dat u de rolstoel gebruikt. Voor alle andere hulpmiddelen betaalt u wel een eigen bijdrage via het CAK.

 

Deel dit
Mail
Bellen