Inburgeren

Als je in Nederland komt wonen, doe je er goed aan om snel de Nederlandse taal te leren. Ook moet je leren hoe Nederlanders wonen en werken en wat de geschreven én ongeschreven regels zijn. Je kunt dan makkelijker onderdeel worden van de Nederlandse samenleving. Daarna doe je inburgeringsexamen. Haal je het examen dan ben je ingeburgerd.

Moet je verplicht inburgeren?

Dan krijg je een brief van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). In de brief staat vanaf welke datum je moet inburgeren. Je hebt 3 jaar de tijd om in te burgeren. Dit is de inburgeringstermijn. Alle informatie lees je op www.inburgeren.nl

Moest je voor 1 januari 2013 al beginnen met inburgeren?

Wij helpen je met jouw inburgering. Heb je vragen? Stel jouw vraag dan via gemeente@olst-wijhe.nl of neem contact op met team Werk en Inkomen via telefoonnummer 14 0570.

Moest je op of na 1 oktober 2017 beginnen met inburgeren? En sta je ingeschreven bij de gemeente?

Dan moet je leren wat belangrijk is in Nederland. En jouw handtekening op de participatieverklaring zetten. Kinderen onder de 18 jaar hoeven niet mee te doen. En ook geen handtekening te zetten. Ouderen die al pensioen (Aow) krijgen, hoeven ook niet mee te doen.

De participatieverklaring is geen examen bij DUO. Wij vertellen je wat je moet leren en hoe je dat moet doen. Wij sturen jou hierover een brief.

Je hebt 1 jaar om te leren wat belangrijk is in Nederland. En om jouw handtekening op de participatieverklaring te zetten. Dat jaar begint wanneer je wordt ingeschreven bij de gemeente. Heb je binnen 1 jaar geen handtekening gezet op de participatieverklaring? Dan krijg je een boete van DUO. Je kunt dan ook geen geld meer lenen bij DUO.

Je betaalt de inburgeringscursus en het examen zelf. Kun je de cursus en het examen niet betalen? Dan kun je geld lenen via DUO.

Wie kan mij helpen?

Het DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) helpt jou bij inburgeren. Met vragen kun  je bij DUO terecht.

Waar vindt u inburgeringscursussen?

Als je geld van DUO wilt lenen, moet je een cursus volgen bij een school met een keurmerk. Scholen met het Keurmerk Inburgering vind je op www.zoekinburgerschool.nl.

Waar vind je informatie over inburgeren in andere talen?

Op www.inburgeren.nl vind je informatie in andere talen.

Nederlands leren

Hoef je niet in te burgeren of heb je dat al gedaan, maar wil je beter Nederlands leren? Dan kan het Taalpunt je hier bij helpen.

Hulp nodig

Je kunt ook contact opnemen met Vluchtelingenwerk.

 

Deel dit
Mail
Bellen