Inburgeren

Als u in Nederland komt wonen, doet u er goed aan om snel de Nederlandse taal te leren. Ook moet u leren hoe Nederlanders wonen en werken en wat de geschreven én ongeschreven regels zijn. U kunt dan makkelijker onderdeel worden van de Nederlandse samenleving. Daarna doet u inburgeringsexamen. Haalt u het examen dan bent u ingeburgerd.

Moet u verplicht inburgeren?

Dan krijg u een brief van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). In de brief staat vanaf welke datum u moet inburgeren. U heeft 3 jaar de tijd om in te burgeren. Dit is de inburgeringstermijn. Alle informatie leest u op www.inburgeren.nl

Moest u voor 1 januari 2013 al beginnen met inburgeren?

Wij helpene u met uw inburgering. Heeft u vragen? Stel uw vraag dan via gemeente@olst-wijhe.nl of neem contact op met team Werk en Inkomen via telefoonnummer 14 0570.

Moest u op of na 1 oktober 2017 beginnen met inburgeren? En staat u ingeschreven bij de gemeente?

Dan moet u leren wat belangrijk is in Nederland. En uw handtekening op de participatieverklaring zetten. Kinderen onder de 18 jaar hoeven niet mee te doen. En ook geen handtekening te zetten. Ouderen die al pensioen (Aow) krijgen, hoeven ook niet mee te doen.

De participatieverklaring is geen examen bij DUO. Wij vertellen u wat u moet leren en hoe u dat moet doen. Wij sturen u hierover een brief.

U heeft 1 jaar om te leren wat belangrijk is in Nederland. En om uw handtekening op de participatieverklaring te zetten. Dat jaar begint wanneer u wordt ingeschreven bij de gemeente. Heeft u binnen 1 jaar geen handtekening gezet op de participatieverklaring? Dan krijgt u een boete van DUO. U kunt dan ook geen geld meer lenen bij DUO.

U betaalt de inburgeringscursus en het examen zelf. Kunt u de cursus en het examen niet betalen? Dan kunt u geld lenen via DUO.

Wie kan mij helpen?

Het DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) helpt u bij inburgeren. Met vragen kunt u bij DUO terecht.

Waar vindt u inburgeringscursussen?

Als u geld van DUO wilt lenen, moet u een cursus volgen bij een school met een keurmerk. Scholen met het Keurmerk Inburgering vindt u op www.ikwilinburgeren.nl

Waar vindt u informatie over inburgeren in andere talen?

Op www.inburgeren.nl vindt u informatie in andere talen.

Nederlands leren

Hoeft u niet in te burgeren of heeft u dat al gedaan, maar wilt u beter Nederlands leren? Dan kan het Taalpunt u hier bij helpen.

Hulp nodig

U kunt ook contact opnemen met Vluchtelingenwerk.

 

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen