Leefstijl

Als u graag iets wil veranderen aan uw leefstijl zijn er bij ons in de gemeente verschillende mogelijkheden om met leefstijl aan de slag te gaan.

Wilt u een gezondere leefstijl? Hier leest u wat een gezonde leefstijl precies is en krijgt u tips over hoe u aan uw leefstijl kunt werken in Olst-Wijhe.

Onze gezondheid wordt beïnvloed door onze leefstijl en door onze leefomgeving. Op het gebied van leefstijl zijn er zowel gunstige als ongunstige ontwikkelingen. Minder mensen roken en meer mensen bewegen, maar meer mensen zijn te zwaar. Ongezond gedrag is verantwoordelijk voor bijna 20 procent van de totale hoeveelheid verlies van gezondheid. Met een gezonde, actieve levensstijl voorkomt u gezondheidsproblemen en houdt u zichzelf fit. Bewegen, gezond eten, goed slapen en weinig stress horen daarbij.

Met de Body Mass Index (BMI) kunt u berekenen of u een gezond gewicht heeft.Wilt u weten wat uw BMI is? Kijk dan op de site van het voedingscentrum. De BMI bepaalt mede of u in aanmerking komt voor een leefstijlinterventie die vergoed wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Hieronder leest u meer over leefstijlverbetering voor kinderen en gezinnen en leefstijlverbetering voor volwassenen om te zien waar u in onze gemeente terecht kunt voor advies over uw leefstijl.

Leefstijlverbetering voor kinderen en gezinnen

Met Cool 2B Fit werkt het hele gezin op een sportieve en positieve manier aan een gezonde leefstijl. Neem contact op met de professionals bij Cool 2B fit als u vragen heeft over leefstijlverbetering voor kinderen en gezinnen.

Leefstijlverbetering voor volwassenen

Hulp bij overgewicht wordt sinds 2019 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering en is bedoeld voor mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht. De huisarts kan voor deze groep een Gecombineerd Leefstijlinterventie (GLI) programma voorschrijven. Stichting Cadans is bevoegd om dit leefstijlprogramma samen met u uit te voeren. Voor vragen over de Gecombineerde Leefstijlinterventie kunt u contact opnemen met Stichting Cadans. Daarnaast biedt ook Lef lifestylecoaching mogelijkheden om met uw leefstijl aan de slag te gaan. De kosten hiervan worden niet vergoed vanuit de zorgverzekering.

Leefomgeving

De gemeente probeert op verschillende manieren bij te dragen aan een gezonde leefomgeving voor de inwoners van Olst-Wijhe. Dit doen wij door voldoende groen, speelplekken en sportgelegenheden aan te leggen. Daarnaast stimuleren wij onze partners om roken en alcoholgebruik te beperken.

Ook interessant

Op de website van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) kunt u meer informatie over leefstijl vinden.

Deel dit
Mail
Bellen