Mantelzorgers

Een mantelzorger zorgt langdurig, intensief en onbetaald voor iemand met een beperking, chronische of levensbedreigende ziekte. De verzorgde kan thuis wonen, maar ook in een instelling. Hij of zij heeft een persoonlijke band met degene die hij of zij verzorgt.

De verzorgde kan een kind, ouder, partner, buur, vriend of kennis zijn. Bij mantelzorg duurt de verzorging minimaal 8 uur per week gedurende 3 maanden of langer. Mantelzorgers kunnen ook jong zijn. Jonge mantelzorgers hebben te maken met gezinsleden of andere familieleden die extra zorg vragen.

Mantelzorgers vervullen een belangrijke rol en daar zijn we zuinig op. Daarom investeert de gemeente Olst-Wijhe, in nauwe samenwerking met Evenmens, veel in de ondersteuning van mantelzorgers om overbelasting te voorkomen.

Evenmens: informele zorg voor elkaar

Evenmens is in onze hele gemeente actief. Deze organisatie verleent ondersteuning aan onder andere mantelzorgers.  Bijvoorbeeld in de vorm van een luisterend oor, het geven van informatie en advies en ondersteuning met bijvoorbeeld themabijeenkomsten en ontspannende activiteiten.

Spreekuren

De mantelzorgconsulent houdt wekelijks spreekuur. Zij kan bijvoorbeeld bemiddelen bij het vinden van zorgvrijwilligers, zodat u als mantelzorgers even ontlast wordt. Iedere donderdag van 9:00 uur tot 11:00 uur is er spreekuur met de mantelzorgconsulent. In de even weken zit stichting Evenmens in het gemeentehuis in Wijhe en in de oneven weken in het Holstohus in Olst. Bekijk de details in de agenda.

Blijk van Waardering voor mantelzorgers

Als u wordt verzorgd door uw partner, kind, ouder, vriend(in) of kennis oftewel, door één of meerdere mantelzorgers, dan kunt u eenmaal per jaar een Blijk van Waardering aanvragen bij de gemeente. De Blijk van Waardering is er om de inzet te erkennen en te waarderen en bestaat uit VVV-cadeaubonnen ter waarde van € 100,-. Deze kunt u aan uw mantelzorger geven of verdelen onder meerdere mantelzorgers als waardering voor de hulp die zij verlenen. Uw mantelzorger kan dan naar eigen wens een persoonlijke attentie aanschaffen. Als zorgvrager moet u woonachtig zijn in onze gemeente, uw mantelzorger mag elders wonen. Deze regeling loopt tot 31 december 2020.

Meer weten?

Als u meer wilt weten, kunt u contact opnemen met de mantelzorgconsulent van Evenmens.

Ook interessant:

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen