18 jaar geworden? Acht dingen die je moet regelen

Je 18e verjaardag is een belangrijke mijlpaal. Je bent voortaan zelf verantwoordelijk voor je geldzaken.

  1. Regel je zorgverzekering en zorgtoeslag: je valt niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders.
  2. Check ook je andere verzekeringen: als je thuis woont, ben je vaak nog meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Dat geldt ook als je op kamers woont en studeert. Andere verzekeringen, zoals een inboedelverzekering of reisverzekering, moet je wel zelf regelen.
  3. Vraag een DigiD aan: met een persoonlijke DigiD log je in op websites van de overheid.
  4. Regel je bankzaken: vaak heb je al wel een betaalrekening en een spaarrekening en staat de app van je bank al op je telefoon. Je weet zo altijd hoeveel geld je nog op je rekening hebt.
  5. Tegemoetkoming scholieren: zolang je nog op de middelbare school zit, kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Deze tegemoetkoming komt in de plaats van de kinderbijslag die je ouders elk kwartaal ontvingen. Je vraagt de tegemoetkoming aan bij DUO.
  6. Praat met je ouders over je geldzaken: tot je 21 jaar wordt, zijn je ouders verplicht om je financieel te ondersteunen. Maak duidelijke afspraken over wat je van ze kan verwachten.
  7. Gescheiden ouders en kinderalimentatie: als je ouders zijn gescheiden, betaalt de ene ouder vaak kinderalimentatie aan de andere. Als je 18 wordt, is dit geld voor jou. Bespreek wat jullie hiermee doen.
  8. Schrijf je in voor een sociale huurwoning: vaak zijn er wachtlijsten voor een sociale huurwoning Hoe eerder je je inschrijft, hoe beter.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen