Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgers zijn vaak intensief bezig om voor iemand te zorgen. Zij hebben soms behoefte aan iemand die even de zorg overneemt.

Mantelzorgers zijn vaak intensief bezig om voor iemand te zorgen. Dat kan niet altijd in dezelfde mate, maar is wel nodig voor degene waar ze voor zorgen. Mantelzorgers lopen het risico dat ze door de zorg en de dagelijkse plichten en beslommeringen, overbelast raken. Evenmens ondersteunt mantelzorgers om overbelasting te voorkomen. Hierbij kan gedacht worden aan het bieden van een luisterend oor, het geven van informatie en advies, het overnemen van regeltaken of het helpen met het invullen van formulieren.

Evenmens biedt ook meer uitgebreide vormen van ondersteuning, zoals respijtzorg (tijdelijke ontlasting van de zorg om overbelasting te voorkomen door het inzetten van zorgvrijwilligers) en ontspannende activiteiten. U heeft dan een adempauze en tijd voor uzelf.

Er zijn verschillende vormen van respijtzorg:

  • Door een vrijwilliger; Er zijn vrijwilligers die uw taken als mantelzorger tijdelijk over willen nemen Door er gewoon te zijn en een praatje te maken met uw naaste. Of door eenvoudig huishoudelijk werk over te nemen.
  • Kort verblijf elders; Een kort verblijf ergens anders wordt vaak geboden door professionele organisaties. Het kan een dagdeel zijn, maar ook meerdere dagen achter elkaar. Ook overnachten kan daar bij horen. U kunt dan denken aan een ontmoetingsplek, dagopvang of dagbesteding.

Meer weten?

Als u meer wilt weten, kunt u contact opnemen met de mantelzorgconsulent van Evenmens. U kunt de mantelzorgconsulent (kosteloos) advies vragen.

Deel dit
Mail
Bellen