Sporten met een beperking

Uw beperking hoeft u er niet van te weerhouden om een passende sport te doen.

Heeft u een beperking, maar wilt u toch graag sporten? Dan is er veel mogelijk! Onder sporten met een beperking verstaan wij aangepaste sport. Dit kan zijn met extra begeleiding, maar ook een minder intensieve vorm van een reguliere sport. Er zijn verschillende soorten aangepaste sporten, bijvoorbeeld g-handbal of g-voetbal, walking voetbal, dynamic tennis en aangepast tafeltennis.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig mee kunnen doen in de samenleving. Eventueel met hulp van vrienden, familie of bekenden. En als dat niet volledig kan, is er aanvullende ondersteuning, bijvoorbeeld vanuit de gemeente.

Sporthulpmiddelen, sportrolstoel

Een sporthulpmiddel - zoals een sportrolstoel - is een speciale rolstoel of hulpmiddel, geschikt of aangepast om mee te sporten. Meestal is de sportrolstoel een extra rolstoel naast uw gewone rolstoel. Maar er zijn ook rolstoelen die u zowel voor sport als in en om het huis kunt gebruiken. Een ander sporthulpmiddel kan soms nodig zijn om deel te kunnen nemen aan sport.

Als u contact opneemt met de gemeente en uw situatie voorlegt, dan beoordelen wij welke mogelijkheden er zijn voor tegemoetkoming voor een sporthulpmiddel. Eén van de voorwaarden is dat u zonder dit hulpmiddel niet kunt sporten. Meestal vergoedt de gemeente een bepaald vast bedrag voor een aantal jaren. Natuurlijk kunt u ook zelf sporthulpmiddelen aanschaffen. Tip: er is tweedehands best veel te koop via internet.

Meer weten?

Wilt u meer weten over beweegmogelijkheden in de gemeente? Neem dan contact op met ut Huus.

Deel dit
Mail
Bellen