Energielabel

Woningeigenaren zijn verplicht om bij de oplevering, verkoop of verhuur van een woning een definitief energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Er gelden enkele uitzonderingen. Een koper of huurder kan in de registratiedatabase EP-online of zoekjeenergielabel.nl zien of voor het betreffende adres al een geldig energielabel geregistreerd is.

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw huis is. Er staat bijvoorbeeld informatie op over jouw vloerisolatie, ramen en verwarming. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. Woningen die het minst zuinig zijn, krijgen een G-label. Verder lees je op het energielabel hoe je jouw huis energiezuiniger kunt maken. Je krijgt het energielabel van een deskundige die je zelf kiest. Het energielabel is verplicht als je jouw huis gaat verkopen of verhuren en is maximaal 10 jaar geldig.

Per 1 januari 2021 is de regelgeving voor het energielabel voor woningen gewijzigd. Vanaf die datum moet je voor een energielabel een energieadviseur inschakelen.Een energieadviseur meet de gehele woning op en moet allerlei gegevens vastleggen om vervolgens met speciale software een berekening te maken. 

Als een woningeigenaar zijn woning verkoopt of verhuurt, moet hij in het bezit zijn van een geldig energielabel. Is er nog geen geldig geregistreerd energielabel? Dan kan voor het huis een nieuw energielabel worden aangevraagd bij een energieadviseur. Een energieadviseur is te vinden via Centraal register techniek.

De tarieven voor het verkrijgen van een energielabel starten bij € 190,00 voor een kleine woning. Vanaf 2021 worden andere eisen gesteld aan het energielabel. 

Verkoop of verhuur je een woning zonder definitief energielabel, dan kun je een boete krijgen. Lees daar meer over op de site van de Rijksoverheid Inspectie Leefomgeving en Transport.

Alles over het energielabel lees je op de site van Rijksdienst voor ondernemend Nederland

Zie ook

Deel dit
Mail
Bellen