Openbare laadpaal aanvragen

We hebben onlangs met Vattenfall een contract afgesloten voor het plaatsen van openbare laadpalen voor elektrische auto’s. In het contract is opgenomen dat we ieder jaar vanuit de gemeente enkele locaties toewijzen voor een openbare laadpaal. Voor komend jaar zijn dat zes laadpalen. We kijken bij deze keuze naar bereikbaarheid, zichtbaarheid, toegankelijkheid en uiteraard of de grond van ons is. Naast de palen waarvoor de gemeente locaties aanwijst kun je als inwoner zelf ook een aanvraag doen voor een openbare locatie om een laadpaal te plaatsen. De verwachting is dat er de komende 5 jaar zo’n 80 laadpalen bijkomen. Dit is afhankelijk van hoeveel aanvragen er gedaan worden door inwoners.

Openbare laadpaal aanvragen
Staat er in jouw buurt nog geen laadpaal en is daar wel behoefte aan? Dan kun je zelf een openbare laadpaal aanvragen

Veel gestelde vragen openbare laadpalen
Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met Vattenfall

 • Hoe wordt de locatie van de laadpaal bepaald?
  In de gemeente wordt de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen geplaatst. De gemeente bepaalt samen met Royal Haskoning en Vattenfall InCharge waar een laadpaal komt. We letten er hierbij vooral op of er voldoende laadmogelijkheden zijn.
 • Geen laadpaal in de buurt?
  Dan kun je een openbare laadpaal aanvragen.  Er zijn voorwaarden verbonden aan je aanvraag voor een openbare laadpaal: je hebt een elektrische auto, je hebt geen eigen oprit en er staat geen openbare laadpaal op minder dan 250 meter loopafstand van je woning.
 • Wat kost het plaatsen van een openbare laadpaal?
  Dat kost u niets. Dit is opgenomen in het contract tussen de gemeente en Vattenfall.
 • Wat kost het laden?
  Het tarief van laadpalen die momenteel worden aangelegd is €0,30 per kW. Onder het tabblad kosten ziet u wat laden bij andere laadpalen in de gemeente kost.
 • Wordt het mijn eigen laadpaal?
  Nee. De laadpaal is openbaar en door iedereen met een elektrische auto te gebruiken. Wil je een laadpaal op eigen terrein, dan ben je vrij hiervoor zelf een aanbieder te kiezen.
 • Hoeveel auto’s kunnen tegelijk bij de laadpaal laden?
  Er kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd laden aan één laadpaal.
 • Hoeveel parkeervakken worden bij de laadpaal gereserveerd?
  Er worden altijd tenminste 2 parkeervakken gereserveerd. Van deze twee vakken wordt er in eerste instantie slechts één vak aangewezen als parkeervak exclusief bedoeld voor het opladen van elektrische voertuigen. Dit gebeurt door middel van een onderbord met een pijl naar het desbetreffende vak. Het tweede vak mag worden gebruikt door zowel elektrische auto’s als normale auto’s. Mocht er uit verbruikersgegevens van de paal blijken dat er veel wordt opgeladen dan kan ook het tweede vak exclusief aangewezen worden voor het opladen van elektrische voertuigen. Er wordt dan een tweede onderbordje met een pijl geplaatst. Vanaf dat moment mag er uitsluitend worden geparkeerd door elektrische voertuigen die aan het opladen zijn. Na het opladen moet de elektrische auto worden verplaatst naar een reguliere parkeerplaats. Zo geven we ook andere bestuurders van een elektrisch voertuig de kans hun auto op te laden.
 • Welke laadpalen worden geplaatst?
  De Alfen Twin met een laadvermogen tot 11 kW.
 • Met welke snelheid kan ik bij de laadpaal laden?
  De Alfen Twin heeft een laadvermogen tot 11 kW. De werkelijke snelheid waarmee je gaat laden hangt af van het type auto. De laadpaal geeft het hoogst mogelijke beschikbare vermogen, mits de auto op die snelheid kan laden. Daarnaast hangt de werkelijke snelheid waarmee je gaat laden af van de bezetting van de laadpaal: Als er één 3-fase auto laadt, dan krijgt deze 3x 16 Ampère / Als er twee 3-fase auto’s laden, krijgen ze ieder 3x 12 Ampère / Als er één 1-fase auto laadt, dan krijgt deze 1x 16 Ampère Als er twee 1-fase auto’s laden, krijgen ze ook ieder 1x 16 Ampère. De laadpaal geeft altijd minimaal 3,7 kW aan elektrische auto’s die zijn aangekoppeld.
 • Wat moet ik doen bij een storing aan een openbare laadpaal?
  Bel het storingsnummer op de laadpaal of geef de storing door via de Vattenfall InCharge-app. De storing wordt dan zo snel mogelijk verholpen.
 • Wat kan ik doen als de laadpaal vaak bezet is?
  Maak hiervan een melding via de Vattenfall InCharge-app.
 • Waar kan in een laadpas aanvragen?
  Om de laadpalen te kunnen gebruiken heb je een laadpas nodig. De laadpas van Vattenfall InCharge werkt op alle publieke laadpalen in Nederland. Je kunt de laadpas aanvragen bij Vattenfall. 
 • Waar kan ik snel laadpalen in de buurt vinden?
  Er zijn verschillende apps waarmee je een laadpaal in de buurt vindt. Vattenfall InCharge biedt de gratis InCharge-app aan. Hierin vind je alle openbare laadpalen. Ook zie je of een laadpaal vrij is en rijd je er direct naartoe met de ingebouwde navigatiefunctie.

 

Het aanvragen en aanleggen van een openbare laadpaal kost u niets. De gemeente heeft hierover afspraken gemaakt met Vattenfall.
 
Het tarief per kW verschilt bij laadpalen in de gemeente dit heeft te maken met de verschillende aanbieders van laadpalen hieronder staan de drie meest voorkomende aanbieders:
                                   
 • Vattenfall: ongeveer €0,30 per kW
 • Allego: ongeveer €0,40 per kW
 • Park&Charge: ongeveer €0,50 per kw
 
De prijzen zijn inclusief btw en exclusief bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld connectiekosten.

Om een aanvraag te kunnen doen moet je:

 •  in het bezit zijn van een elektrische auto
 • je hebt geen eigen oprit waarop je zelf een privé laadpaal kunt plaatsen
 • er mag geen openbare laadpaal in de buurt staan

Kijk op de website van Vattenfall InCharge voor meer informatie over het opladen van je elektrische auto in de openbare ruimte.

Voor overige vragen kun je contact met ons opnemen: 

Vattenfall In-Charge is de partij die de laadpalen plaatst, onderhoudt en beheert. 

Deel dit
Mail
Bellen