Werk en voorzieningen voor werkgevers voor mensen met een arbeidsbeperking
Werk en voorzieningen voor mensen met een arbeidsbeperking.
Ondersteuning voor werkgevers
Meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk bij een reguliere werkgever. Dat is het doel van garantiebanen. Gemeenten, werkgevers, UWV, uitzendbureaus en het Rijk werken hierbij samen.
Een werknemer met een (arbeids)beperking komt mogelijk voor een garantiebaan in aanmerking wanneer diegene (nog) niet zonder ondersteuning kan werken. Wij kunnen u helpen bij het creëren van een geschikte werkplek bij uw organisatie of onderneming. De volgende ondersteuning kan worden ingezet:
Forfaitaire loonkostensubsidie
De werkgever kan in overleg met de gemeente voor het eerste halfjaar van het dienstverband kiezen tussen:
- forfaitaire loonkostensubsidie
- loonkostensubsidie op basis van de objectief vastgestelde loonwaarde
De forfaitaire loonkostensubsidie is 50% van het wettelijk minimumloon. De loonkostensubsidie op basis van vastgestelde loonwaarde is maximaal 70% van het wettelijk minimumloon.
Als u kiest voor forfaitaire loonkostensubsidie vindt in de vijfde maand van het dienstverband een objectieve loonwaardemeting plaats. Op basis van deze meting ontvangt u vanaf de zevende maand de loonkostensubsidie op basis van de dan vastgestelde loonwaarde.
Voor wie is deze loonkostensubsidie bedoeld?
De forfaitaire loonkostensubsidie is bedoeld voor werkgevers die iemand in dienst willen nemen op grond van de Participatiewet en met een verminderde loonwaarde.
Goed om te weten
- Degene die u in dienst wilt nemen woont in de gemeente Olst-Wijhe. Hij of zij valt onder de doelgroep banenafspraken (dus is ingeschreven in het doelgroepregister) én heeft nog geen dienstverband.
- Het bedrag van de forfaitaire loonkostensubsidie wordt vermeerderd met de aanspraak op vakantietoeslag en met een vergoeding voor werkgeverslasten. Deze vergoeding is 23%.
- De forfaitaire loonkostensubsidie wordt naar evenredigheid verminderd als de arbeidsduur korter is dan de normale arbeidsduur, zoals bedoeld in artikel 12 van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.
- Wij kunnen (dit is geen plicht) een forfaitaire loonkostensubsidie toekennen. Dit is in plaats van de loonkostensubsidie op basis van de loonwaarde.
- Er wordt geen loonkostensubsidie verstrekt in de periode(n) waarin recht bestaat op ziekengeld op grond van artikel 29b van de Ziektewet (no-riskpolis).
- Wij gebruiken bij het verstrekken van de loonkostensubsidie het proces zoals weergegeven in het Administratieve proces loonkostensubsidie.
Loonkostensubsidie schoolverlaters
Voor schoolverlaters die binnen zes maanden na afloop van hun opleiding aan de slag zijn gegaan in een reguliere baan is er loonkostensubsidie voor schoolverlaters. Op deze manier heeft de jongere meer kans om bij de werkgever in dienst te kunnen blijven.
Voor wie is deze loonkostensubsidie bedoeld?
De loonkostensubsidie is bedoeld voor werkgevers die een jongere in dienst hebben die:
- jonger is dan 27 jaar
- woont in de gemeente Olst-Wijhe
- direct voorafgaand aan de arbeidsovereenkomst het voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs of de entreeopleiding (MBO niveau 1) heeft gevolgd
- binnen zes maanden na het verlaten van bovengenoemd onderwijs de stap naar werk heeft gemaakt en een arbeidsovereenkomst heeft
- valt onder de doelgroep banenafspraak (dus ingeschreven staat in het doelgroepregister)
- een verminderde productiviteit heeft
Goed om te weten
- Er mag geen sprake zijn van een dienstverband zoals bedoeld in de artikelen 2 en 7 van de Wet sociale werkvoorziening.
- De loonkostensubsidie wordt verstrekt ná vaststelling van de loonwaarde op basis van artikel 10d, lid 1 van de Participatiewet. Let op: het toekennen van een forfaitaire loonkostensubsidie is dan niet mogelijk.
- Er wordt geen loonkostensubsidie verstrekt in de periode(n) waarin recht bestaat op ziekengeld op grond van artikel 29b van de Ziektewet (no-riskpolis).
- Een loonkostensubsidie wordt niet verstrekt als de werkgever voor de werknemer al een andere loonkostensubsidie ontvangt van de gemeente of als de werkgever een beroep kan doen op loondispensatie van het UWV (voorliggende voorziening).
Voorzieningen garantiebanen
Met inzet van diverse voorzieningen kunnen (arbeids)beperkten werken aan hun arbeidsontwikkeling. Zo ontstaan er voor hen nieuwe perspectieven op de arbeidsmarkt. De volgende voorzieningen kunnen worden ingezet:
Jobcoaching op de werkplek
U kunt een beroep doen op een erkend jobcoach als uw werknemer nog niet zelfstandig zijn of haar functie/beroep kan uitvoeren. Jobcoaching is tijdelijk en wordt in principe in natura verstrekt. Wij vergoeden de kosten van de jobcoaching.
Het is belangrijk dat de werknemer zich goed, veilig en vertrouwd voelt bij de jobcoach, zodat de kans op succes wordt vergroot. Er zijn verschillende manieren waarop jobcoaching kan worden ingezet:
- gemeentelijke jobcoach
- jobcoach in dienst van de werkgever (interne jobcoach)
- jobcoach in dienst van een organisatie (externe jobcoach)
De werknemer kan ook een persoonsvolgend budget (PVB) aanvragen. Bij een PVB maakt de werknemer zelf de keus voor de jobcoach (organisatie) die hem gaat begeleiden. Wij betalen de kosten van de jobcoaching rechtstreeks aan de jobcoach (organisatie).
Vervoersvoorziening
Als de werknemer niet zelfstandig kan reizen en/of gebruik kan maken van het openbaar vervoer, kunt u een vervoersvoorziening aanvragen. De vervoersvoorziening is alleen bedoeld voor woon-werkverkeer.
Meeneembare voorziening(en) en doventolk
Een meeneembare voorziening is een bijzonder hulpmiddel dat een werkgever normaal gesproken niet in zijn bedrijf beschikbaar heeft maar dat wel nodig kan zijn voor de werknemer met een (arbeids)beperking om zijn of haar functie/beroep uit te voeren. U kunt hierbij denken aan orthopedische schoenen of een aangepaste bureaustoel/toetsenbord. U kunt deze middelen op onze kosten aanvragen.
Werkplekaanpassing
Is een aanpassing van de werkplek noodzakelijk voor de werknemer met een (arbeids)beperking om zijn werk uit te voeren? Dan is het mogelijk om een werkplekaanpassing aan te vragen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een rolstoeltoegankelijke werkruimte of een traplift. Wij stellen de werkplekaanpassing in principe in bruikleen beschikbaar.
No-riskpolis
De no-riskpolis is bedoeld voor de werkgever die een arbeidsovereenkomst voor ten minste zes maanden aangaat met een werkzoekende met een (arbeids)beperking. De werkzoekende moet zijn opgenomen in het landelijk doelgroepregister. De werknemer heeft een structurele functionele of andere beperking of de werkgever ontvangt ten behoeve van deze persoon een loonkostensubsidie. Artikel 29b van de Ziektewet is niet van toepassing. De werknemer woont in de gemeente Olst-Wijhe.
Via de no-riskpolis wordt in het eerste ziektejaar tussen de 70 en 100% van het dagloon vergoed. In het tweede jaar 70% van het dagloon. Er geldt een maximum dagloon. Het UWV verzorgt deze no-riskpolis als de werknemer binnen zes weken via de gebruikelijke route wordt ziekgemeld. U moet de werknemer ook bij ons ziekmelden.
Waar regelt u het?
Bij de gemeente
Meer weten?
Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met team Werk, Inkomen en Zorg.
Titel | Type | Grootte | Download |
---|---|---|---|
Werkproces LKS 1 juli 2021 | 332,8 KB | Download |