Woningaanpassing

Oost west, thuis best. Ook met beginnende dementie, een beperking of als u slecht ter been bent. Het is fijn om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen. Om langer en veilig zelfstandig thuis te kunnen wonen, is het goed of soms zelfs noodzakelijk om bepaalde aanpassingen in uw woning uit te voeren.

Aanpassingen en hulpmiddelen kunnen uw huis veiliger en bruikbaarder maken, zodat u er langer kunt wonen. Bij aanpassingen kunt u denken aan kleine ingrepen of hulpmiddelen die u zelf kunt aanschaffen of plaatsen in uw huis. Zoals het monteren van een wandbeugel of het verhogen van de wasmachine. Maar ook aan een grotere ingreep, zoals het installeren van een traplift.

Soms is het nodig aan uw huis of in uw huis te verbouwen, bijvoorbeeld wanneer u een slaapkamer of badkamer op de begane grond nodig heeft. In sommige gevallen is een ingrijpende verbouwing nodig waardoor het goedkoper kan zijn om te verhuizen naar een woning die gemakkelijker is aan te passen of al is aangepast. Soms vergoeden wij (een deel van) de kosten. Wij vergoeden niet alle aanpassingen.

Uitzoeken wat u nodig heeft

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn in uw situatie, dan kunt u eens kijken op de volgende websites.

Zoekt u een specifiek hulpmiddel, dan kunt u kijken bij hulpmiddelen of op de hulpmiddelenwijzer van Vilans.

Houdt u er rekening mee dat als het om aanpassingen in uw huurwoning gaat dat u moet overleggen met Salland Wonen.

Wilt u advies over uw mogelijkheden?

Vraag een verwijzing van uw huisarts naar een ergotherapeut. Deze kan bij u thuis komen om samen met u te kijken naar wat u nodig heeft.

Wat moet/kan ik zelf aanpassen?

Aanpassingen die u ook tegen een redelijke prijs bij een bouwmarkt kunt kopen, worden vaak niet vergoed. Denk aan wandbeugels, een toiletverhoger of een hendelmengkraan. Vraag bij ons na welke aanpassingen wij vergoeden.

Bepaalde zorgondersteunende techniek valt onder de basisverzekering van uw zorgverzekeraar. Bijvoorbeeld personenalarmering. Apparatuur die het wonen makkelijker maakt, heet ook wel 'domotica'. U heeft hiervoor dan wel een medische indicatie nodig. In aanvullende verzekeringen zijn soms nog meer opties opgenomen. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar. Sommige domotica oplossingen kunt u ook zelf aanschaffen voor het gemak, maar zijn (nog) niet noodzakelijk.

Verhuizen en de verhuiskostenvergoeding

Wilt u verhuizen naar een andere woning en zijn er in uw huidige woningen aanpassingen gedaan vanuit de Wmo? Of zouden er in een andere woning aanpassingen nodig zijn om goed te kunnen wonen? Neem dan vooraf contact op met ons om na te gaan hoe uw woonsituatie verandert, en wat dat voor u betekent.

Moet u vanwege een beperking naar een aangepaste woning verhuizen? Dan kunt u misschien een verhuiskostenvergoeding van ons krijgen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. U kunt met ons bespreken of u in aanmerking komt voor een verhuiskostenvergoeding. Het beste kunt u ruim voor de verhuizing contact opnemen met het toegangsteam Wmo.

Waar regel je het?

Bent u zelf niet in staat om de woningaanpassing te organiseren? Dan kunt u de woningaanpassing bij ons aanvragen. Wij beslissen dan of een aanpassing voor u noodzakelijk is. Wij beslissen ook welke oplossing er wordt vergoed; wij vergoeden alleen de goedkoopste mogelijkheden. Soms mag u een duurdere aanpassing kiezen, als u daarvoor zelf bijbetaalt.

Wanneer wij een woningaanpassing voor u regelen of vergoeden, dan heet dit ook wel een 'woonvoorziening'. Komt u in aanmerking voor een woonvoorziening, dan zijn er twee mogelijkheden: zorg in natura of een persoonsgebonden budget. Bij zorg in natura regelen wij de aanpassing voor u. Sommige woonvoorzieningen (bijvoorbeeld de traplift) krijgt u in bruikleen. Bij een persoonsgebonden budget krijgt u een maximumbedrag (volgens het plan van eisen) dat u kunt besteden aan de aanpassing van uw woning.

Voor aanpassingen in uw vakantiewoning of caravan krijgt u geen vergoeding vanuit de Wmo.

Vraag aanpassing op tijd aan

Meld het tijdig bij ons als u denkt dat u een woningaanpassing nodig heeft. Het duurt een tijdje voordat u weet of u de aanpassing daadwerkelijk krijgt. Als u een aanpassing alvast zelf koopt of laat aanbrengen, krijgt u achteraf geen vergoeding.

Eigen bijdrage

Voor woningaanpassingen moet u een eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage wordt berekend en geïnd via het CAK.

Meer weten?

Heeft u vragen over woningaanpassing? Neem contact op met het toegangsteam Wmo via e-mail of bel 14 0570.

Deel dit
Mail
Bellen