Eenzaamheid

Eenzaamheid komt vaker voor dan we denken. Het kan een gevoel geven van niet verbonden zijn. Binnen verschillende groepen in de maatschappij zijn er mensen met een gevoel van eenzaamheid, van jong tot oud. Het kan bijvoorbeeld komen doordat u mensen in uw omgeving mist.

Eenzaamheid kent meerdere vormen. Wanneer u zich eenzaam voelt omdat u weinig sociale kanten heeft, wordt dat sociale eenzaamheid genoemd. Het kan ook voorkomen dat u genoeg mensen tegenkomt, maar u zich toch eenzaam voelt. Dit noemt men emotionele eenzaamheid. De ene persoon heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Eenzaamheid is daarom persoonlijk en iets wat iemand alleen zelf kan voelen.

Mensen ontmoeten

Om eenzaamheid tegen te gaan, kan het helpen om (nieuwe) mensen te ontmoeten. Dit kan bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te gaan doen. Maar ook het meedoen aan activiteiten kan bijdragen aan het opdoen van nieuwe contacten. Er is ook een landelijke campagne opgezet om de eenzaamheid onder jongeren tegen te gaan.

Hulp nodig

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. In veel gevallen verdwijnt dat eenzame gevoel vanzelf als u weer beter in uw vel zit. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Een luisterend oor kan helpen het gevoel van eenzaamheid te laten verdwijnen. Maar soms kunt of wilt u uw verhaal niet kwijt aan iemand in uw directe omgeving. Bij de Luisterlijn kunt u 24 uur per dag anoniem bellen of e-mailen over wat u dwars zit. Overdag is daarnaast de Luisterlijn Chat open. Wanneer meer of nieuwe mensen ontmoeten onvoldoende helpt, kunt u hulp aanvragen, bijvoorbeeld via het maatschappelijk werk.

Meer weten?

Deel dit
Mail
Bellen