Identiteitskaart

Iedereen vanaf 14 jaar moet in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs, bijvoorbeeld een Nederlandse identiteitskaart. De politie of een andere toezichthouder kan hierom vragen. Dit heet identificatieplicht. De identificatieplicht in de zorg geldt voor iedereen. Ook kinderen onder de 14 jaar moeten daar een identiteitsbewijs laten zien.

De Nederlandse identiteitskaart is geen reisdocument. De identiteitskaart kun je wel gebruiken voor grensoverschrijding in bijna heel Europa. De kaart is geldig in verschillende landen in Europa. Kijk voor een actueel overzicht van alle landen op de website van de Rijksoverheid. Op Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba is jouw Nederlandse identiteitskaart niet geldig als reisdocument.

Ook kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.

Geldigheid
Als je 18 jaar of ouder bent, is jouw identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig. Op jouw identiteitskaart staat tot welke datum deze geldig is.

Wet- en regelgeving

Aan de balie regelen
Maak een online afspraak en neem onderstaande stukken mee om een identiteitskaart aan te vragen:

 • Alle reisdocumenten die in jouw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet je meenemen.
  Heb je een dubbele nationaliteit? Neem dan ook jouw buitenlandse reisdocument mee;
 • 1 kleurenpasfoto die goed lijkt en op moment van aanvraag maximaal 6 maanden oud is. De foto geef een scherpe, natuurlijke weergave van de aanvrager (zie ook Pasfoto, richtlijnen).
 • In geval van vermissing: een Nederlands proces-verbaal vermissing reisdocument.
 • Voldoende geld. Je moet jouw identiteitskaart betalen bij de aanvraag. Je kunt contant of met uw pinpas betalen.

Voor kinderen onder de 12 jaar:

Moeten de ouders en/of voogden toestemming geven. In de mogelijkheden hieronder gaan we ervan uit dat beide ouders het gezag hebben. Heeft maar 1 ouder het gezag, dan geeft alleen die ouder toestemming. 

Er zijn 3 mogelijkheden:

 1. Beide ouders of voogden gaan mee naar de aanvraag. Zij moeten zich allebei legitimeren en een schriftelijke verklaring van toestemming ondertekenen.
 2. Een ouder of voogd gaat mee naar de aanvraag. Hij/zij moet zich legitimeren. De andere ouder of voogd geeft toestemming via DigiD of schriftelijke toestemming met een pdf (pdf, 194 KB). Ook neem je een kopie mee van zijn of haar legitimatiebewijs.
 3. Komt er geen ouder of voogd mee naar de aanvraag? Dan moeten beide ouders of voogden toestemming via DigiD of schriftelijke toestemming met een pdf (pdf, 194 KB) geven. Ook neem je kopieën van hun legitimatiebewijzen mee.
 4. Moet het kind bij de aanvraag en het ophalen zelf aanwezig zijn.

Aanvragen en ophalen
Je vraagt de Nederlandse identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar je ingeschreven staat. In Olst-Wijhe kun je hiervoor zowel in het gemeentehuis als in het Holstohus terecht. Bij de aanvraag betaal je de kosten van een nieuwe identiteitskaart. Na vijf werkdagen ligt jouw nieuwe identiteitskaart voor je klaar bij de locatie waar je de kaart hebt aangevraagd. Voor het ophalen van jouw identiteitskaart maak je ook weer online een afspraak

Wil je een nieuw reisdocument aanvragen naar aanleiding van verlies of diefstal?
Leg de verklaring van vermissing af, op het moment dat je jouw reisdocument kwijt bent of wanneer je een nieuw reisdocument aanvraagt. Wij noteren het nummer van jouw oude identiteitsbewijs in het basisregister reisdocumenten, om identiteitsfraude te voorkomen.

Een Nederlandse identiteitskaart kost:

 • Voor personen tot 18 jaar - € 40,90
 • Voor personen vanaf 18 jaar - € 75,80
 • Extra kosten spoedaanvraag - € 57,05

Na 6 werkdagen kun je de identiteitskaart ophalen. Hiervoor maak je ook weer online een afspraak. Je hebt 3 maanden de tijd om jouw identiteitskaart op te halen.

Heb je de identiteitskaart sneller nodig?
Maak dan gebruik van de spoedprocedure.

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlandse identiteitskaart aanvragen. Kinderen tot 12 jaar hebben toestemming nodig van beide ouders of voogden.

Weigert een van de ouders toestemming te geven?

Je kunt vervangende toestemming aanvragen via de rechtbank.

Heb je vragen over Nederlandse Identiteitskaart? 

Deel dit
Mail
Bellen