Paspoort

Een paspoort is een reisdocument waarmee je naar andere landen in de wereld kunt reizen. Voor sommige landen heb je ook een visum nodig. Daarnaast is het paspoort een identificatiemiddel in Nederland. De identificatieplicht geldt voor personen vanaf 14 jaar. De identificatieplicht in de zorg geldt voor iedereen. Ook kinderen onder de 14 jaar moeten daar een identiteitsbewijs bij zich hebben.

Als je 18 jaar of ouder bent, is je paspoort 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is het paspoort 5 jaar geldig.

Er is ook een Nederlandse identiteitskaart. Hiermee kan je alleen binnen een deel van Europa reizen. Een identiteitskaart is goedkoper dan een paspoort. Wil je weten welk reisdocument het beste bij jou past? Lees dan ook de informatie over de Nederlandse identiteitskaart.

Denk je dat iemand misbruik wil maken van jouw identiteit? Of bent je al slachtoffer geworden van identiteitsfraude? Doe dan meteen aangifte bij de politie. Je hebt een proces-verbaal van de politie nodig om bij de gemeente een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen.

Wet- en regelgeving

Aan de balie regelen

Maak een online afspraak en neem onderstaande stukken mee om een paspoort aan te vragen:

 • Alle reisdocumenten die in je bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet je meenemen. 
  Heb je een dubbele nationaliteit? Neem dan ook jouw buitenlandse reisdocument mee; 
 • 1 kleurenpasfoto die goed lijkt en op moment van aanvraag maximaal 6 maanden oud is. De foto geef een scherpe, natuurlijke weergave van de aanvrager (zie ook Pasfoto, richtlijnen).
 • In geval van identiteitsfraude: een Nederlands proces-verbaal van het oude reisdocument.
 • Schriftelijke toestemming van de curator, als je onder curatele staat.
 • Voldoende geld. Je moet je paspoort betalen bij de aanvraag. Je kunt contant of met je pinpas betalen.

Voor kinderen onder de 18 jaar

Voor kinderen onder de 18 jaar moeten de ouders en/of voogden toestemming geven. In de mogelijkheden hieronder gaan we ervan uit dat beide ouders het gezag hebben. Heeft maar 1 ouder het gezag, dan geeft alleen die ouder toestemming

Er zijn 3 mogelijkheden:

 1. Beide ouders of voogden gaan mee naar de aanvraag. Zij moeten zich allebei legitimeren en een schriftelijke verklaring van toestemming ondertekenen.
 2. Een ouder of voogd gaat mee naar de aanvraag. Hij/zij moet zich legitimeren. De andere ouder of voogd geeft toestemming via DigiD of schriftelijke toestemming met een pdf (pdf, 194 KB). Ook neem je een kopie mee van zijn/haar legitimatiebewijs.
 3. Komt er geen ouder of voogd mee naar de aanvraag? Dan moeten beide ouders of voogden toestemming via DigiD of schriftelijke toestemming met een pdf (pdf, 194 KB) geven. Ook neem je kopieën van hun legitimatiebewijzen mee.
 • Daarnaast moet het kind altijd bij de aanvraag en het ophalen zelf aanwezig zijn.
 • De gemeente maakt bij je aanvraag een scan van jouw vingerafdrukken.

Aanvragen en ophalen

Je vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente waar je ingeschreven staat. In Olst-Wijhe kan je hiervoor zowel in het gemeentehuis als in het Holstohus terecht. Bij de aanvraag betaal je de kosten van het paspoort. Na vijf werkdagen ligt je nieuwe paspoort voor je klaar op de locatie waar je het paspoort aanvroeg. Voor het aanvragen of ophalen van je paspoort kun je zelf online een afspraak inplannen.

Wil je een nieuw reisdocument aanvragen naar aanleiding van verlies of diefstal?

Leg de verklaring van vermissing af bij de gemeente, op het moment dat je jouw reisdocument kwijt bent of wanneer je een nieuw reisdocument aanvraagt. Wij noteren het nummer van jouw oude identiteitsbewijs in het basisregister reisdocumenten, om identiteitsfraude te voorkomen.

Wil je een nieuw reisdocument aanvragen naar aanleiding van identiteitsfraude?

 • Ga naar de politie om aangifte te doen van identiteitsfraude.
 • Laat de politie een proces-verbaal opmaken.
 • Ga naar de gemeente om een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen vanwege verlies of diefstal. Neem het proces-verhaal mee.
 • De gemeente noteert het nummer van jouw oude identiteitsbewijs in het Basisregister Reisdocumenten.

Een paspoort kost:

 • voor personen tot 18 jaar - € 63,40
 • voor personen vanaf 18 jaar - € 83,85
 • extra kosten spoedaanvraag - € 57,05

Na 6 werkdagen kun je jouw paspoort ophalen. Je hebt 3 maanden de tijd om het paspoort op te halen.

Heb je het paspoort sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure.

Je kan een paspoort aanvragen als je de Nederlandse nationaliteit hebt.

Kinderen onder de 18 jaar hebben bij de aanvraag toestemming nodig van beide ouders of voogd. Weigert één van de ouders of voogden toestemming te geven? Dan kan je vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank.

Heb je vragen over een paspoort?

Deel dit
Mail
Bellen