Maatregel
Wat is fraude plegen?
U moet de gemeente veel vertellen. Alles wat bij de aanvraag van de uitkering of daarna nodig is om te bepalen of u recht heeft op een uitkering, moet u doorgeven. Ook zonder dat de gemeente daarom vraagt. Dit heet de inlichtingenplicht. U gaat bijvoorbeeld samenwonen of werken. Hierdoor heeft u waarschijnlijk recht op minder uitkering of geen recht meer op uitkering. Als u met opzet wijzigingen niet doorgeeft of als u liegt, pleegt u fraude.
Fraude plegen heeft grote gevolgen voor uw uitkering. De gemeente kan u een hoge boete geven, (een deel van) de uitkering terugeisen of de uitkering zelfs beëindigen. Bij ernstige fraude van meer dan €50.000 doet de gemeente aangifte bij het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist dan of u voor de rechter moet komen.
Hoe hoog is de boete?
U krijgt een boete als u zich niet aan de inlichtingenplicht houdt. Dat is als u met opzet informatie niet of te laat doorgeeft (fraude), maar ook als u per ongeluk informatie niet of niet op tijd doorgeeft. De hoogte van de boete hangt af van de ernst van de overtreding en van uw inkomen en vermogen.
Die boete kan de eerste keer maximaal even hoog zijn als het bedrag dat u ten onrechte aan bijstand hebt gekregen, dus 100% van dit bedrag. Een tweede of volgende keer kan dit 150% zijn. En u moet ook het bedrag aan bijstand waar u geen recht op had helemaal terugbetalen. Let dus goed op dat u alle informatie over inkomsten, werk of uw gezinssituatie op tijd doorgeeft!
Wanneer moet ik geld terugbetalen?
U moet geld terugbetalen aan de gemeente als u te veel bijstand heeft gekregen. Bijvoorbeeld als u inkomsten of een geldbedrag heeft gekregen, waarop u al eerder recht had. Of als de gemeente u door een fout te veel uitkering heeft betaald. De gemeente eist het teveel gekregen geld van u terug. Dit heet terugvorderen. Dat kan zelfs tot 20 jaar na de uitbetaling van de bijstand. U krijgt een brief van de gemeente over wat en wanneer u moet terugbetalen.
Hebt u nog een bijstandsuitkering? Dan houdt de gemeente het geld op uw uitkering in.
Kan de gemeente ook geld van anderen terugeisen?
Ja, dat kan. Dat heet bijstand verhalen. Heeft u bijvoorbeeld geld geschonken aan iemand vóórdat u een bijstandsuitkering aanvroeg? Dan kan dit geld worden teruggeëist van de persoon aan wie u het geld hebt gegeven. De gemeente mag ook geld opeisen bij erfgenamen van iemand die nog een schuld had bij de gemeente.