Reizen met kinderen

Als je met jouw kinderen naar het buitenland reist, hebben zij een eigen identiteitskaart of paspoort nodig. Het maakt niet uit hoe oud jouw kind is.

Heb je een andere achternaam dan jouw kind? En ga je alleen met jouw kind op reis? Bij de grens controleert de Koninklijke Marechaussee of je de ouder of de voogd bent. Reis je binnen het Schengengebied (de meeste Europese landen)? Dan is er geen grenscontrole. Er zijn landen die om een verklaring vragen waarin staat dat je echt de ouder of voogd bent. Vraag dit na bij de ambassade of het consulaat van het land waar je heen reist. Deze verklaring kan bijvoorbeeld een afschrift van de geboorteakte van jouw kind zijn. Maar ook een internationaal uittreksel van jouw kind uit de basisregistratie personen (BRP).

Reist jouw kind met iemand anders naar het buitenland? Bijvoorbeeld een familielid?
Er zijn landen die een toestemmingsverklaring van de ouders vragen. Controleer dit bij de ambassade of het consulaat van het land waar je heen reist.

Een identiteitskaart, paspoort of uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP) vraag je aan bij de gemeente.

Kijk voor een lijst van ambassades en consulaten in Nederland op de site van de Rijksoverheid.

Vraag je een nieuw reisdocument aan voor jezelf? En heb je niet dezelfde achternaam als je kind en partner?
Je kunt ervoor kiezen de naam van jouw echtgenoot of geregistreerd partner in het document op te laten opnemen. Dit kan zorgen voor een snellere grenscontrole.

Heb je vragen over reizen met kinderen?

Neem dan contact op met de ambassade of het consulaat van het land waar je heen reist.

Deel dit
Mail
Bellen