Werk

Ja. Als u een bijstandsuitkering krijgt, bent u verplicht om naar werk te zoeken en aangeboden werk te aanvaarden. U moet solliciteren naar bijna alle soorten werk. De wet noemt dit algemeen geaccepteerd werk, oftewel werk dat door vrijwel iedereen als normaal wordt gezien. Illegaal werk of werk waarvoor minder wordt betaald dan het geldende minimumloon valt daar bijvoorbeeld niet onder. Zo moet u ook banen aannemen die niet aansluiten bij uw opleiding of werkervaring. Ook bent u verplicht om, zolang u nog geen werk hebt, mee te werken aan activiteiten die werk in de toekomst wel mogelijk maken.

In bepaalde gevallen is tijdelijke ontheffing van de arbeidsplicht mogelijk. Uw consulent werk beoordeelt of er dringende redenen zijn voor een tijdelijke ontheffing.

De plicht om te gaan werken geldt ook voor alleenstaande ouders. De gemeente houdt er wel rekening mee dat u het werk moet combineren met de zorg voor uw kinderen. Kinderopvang biedt meestal voldoende uitkomst. Alleenstaande ouders met de zorg voor een kind dat jonger is dan vijf jaar, kunnen een verzoek indienen voor ontheffing van de plicht tot werken.

Wie een bijstandsuitkering ontvangt, heeft een aantal arbeidsverplichtingen. Deze zijn gericht op het vinden van betaald werk. De gemeente verwacht dat u:

  • meewerkt aan trajecten naar werk via de gemeente
  • aangeboden werk aanvaardt en behoudt
  • ervoor zorgt dat u uw kennis en vaardigheden verbetert en bijhoudt
  • zoekt naar vacatures, solliciteert en staat ingeschreven bij uitzendbureaus
  • ervoor zorgt dat uw uiterlijk, kleding en gedrag netjes zijn en dat deze het behouden van werk of arbeidsactiviteiten niet tegenwerken
  • niet alleen naar werk zoekt in uw eigen woonplaats, maar ook in uw regio
  • bij werkaanbod tot maximaal 3 uur per dag (1,5 uur heen en 1,5 uur terug) reist met het openbaar vervoer (of op andere wijze). U mag dit werk niet weigeren
  • gaat verhuizen als het niet mogelijk is om binnen 3 uur reizen per dag werk te vinden, maar wel elders voor tenminste een jaar met een beloning tenminste net zo hoog als uw bijstandsuitkering.

Vrijgesteld van deze arbeidsverplichtingen zijn:

  • Alleenstaande ouders met de volledige zorg voor 1 of meer kinderen tot 5 jaar. Zij moeten hiervoor een verzoek indienen bij hun gemeente. Wel moeten zij gebruik maken van de voorzieningen van de gemeente, gericht op arbeidsinschakeling.
  • Mensen die niet kunnen werken (duurzaam en volledig arbeidsongeschikten).

Als u ontheffing krijgt van uw arbeidsverplichtingen, moet u voor uw uitkering nog wel voldoen aan uw re-integratieverplichting. Dat betekent dat u er alles aan doet om zo snel mogelijk wel weer aan het werk te gaan. Bijvoorbeeld door een opleiding te volgen.

Als u de arbeidsverplichtingen en afspraken niet nakomt, krijgt u een maatregel. Dat betekent tijdelijk een lagere uitkering of helemaal geen uitkering. De gemeente is verplicht deze maatregelen uit te voeren, tenzij er omstandigheden zijn waardoor iemand buiten zijn of haar schuld de verplichtingen niet na kan komen. Dit bepaalt uw consulent werk.

Een re-integratietraject bestaat uit activiteiten die uw kans op betaald werk te vergroten. U kijkt samen met uw consulent werk welke activiteiten het beste bij u passen. U maakt samen een plan van aanpak, ook wel plan van aanpak genoemd. Hierin staat precies wat u gaat doen. Bijvoorbeeld:

  • een cursus of opleiding volgen
  • een participatieplaats
  • vrijwilligerswerk

Uw consulent werk ondersteunt u tijdens uw re-integratietraject.

Als u jonger bent dan 27 jaar, dan moet u terug naar school. Als dat niet mogelijk is, dan kunt u (tijdelijk) een bijstandsuitkering krijgen. Zodra u een bijstandsuitkering aanvraagt, maakt uw consulent werk samen met u een plan van aanpak. In dit plan van aanpak staat onder andere:

  • hoe u de mogelijkheden van een opleiding kunt onderzoeken;
  • hoe u uw kansen op betaald werk kunt vergroten, bijvoorbeeld met een cursus of een werkstage;
  • wat uw consulent werk daarbij van u verwacht, en
  • hoe uw consulent werk u daarbij gaat helpen.

Als de bijstandsuitkering wordt toegekend, moet u zo spoedig mogelijk beginnen met de activiteiten die in uw plan van aanpak staan.

Bent u jonger dan 27 jaar en wilt u een uitkering aanvragen? Dan moet u eerst 4 weken zoeken naar werk of een opleiding, voordat u een aanvraag voor een bijstandsuitkering kunt indienen.

Wat moet u doen?

U moet in de komende vier weken de mogelijkheden onderzoeken om weer naar school te gaan of om te gaan werken. We verwachten dat u daarvoor een aantal dingen doet:

Voor werk:

  • U schrijft zich als werkzoekende in bij UWV.
  • U maakt een werkmap aan op www.werk.nl.
  • U maakt een curriculum vitae (cv) en plaatst deze op www.werk.nl.
  • U schrijft zich in bij minimaal vijf uitzendbureaus.
  • U zoekt vacatures in de krant, via www.werk.nl en andere vacaturesites.
  • U solliciteert minimaal drie keer per week.
  • U houdt een lijst bij van alle sollicitaties. Hierop vermeldt u:
    - de datum van de sollicitatie
    - de functie waarnaar u hebt gesolliciteerd
    - naam, adres en telefoonnummer van de werkgever
    - het resultaat van de sollicitatie. Vermeld bij een afwijzing ook de reden voor de afwijzing.
  • U bewaart de bewijsstukken van sollicitaties (brieven, e-mails) en laat deze zien als u een bijstandsuitkering aanvraagt.

Voor school:

  • Verzamel alle schooldiploma’s en (deel)certificaten inclusief cijferlijsten, vanaf het voortgezet onderwijs.
  • Hebt u gestudeerd? Zoek dan ook de toekenningsbeschikking en de beëindigingsbeschikking studiefinanciering van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Zoeken naar een geschikte opleiding? U kunt gaan praten met:

  • het ROC;
  • het RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt voortijdig schoolverlaten) voor een bindend studieadvies;
  • of een studiedecaan van uw oude school of opleidingsinstituut.

Kijk ook eens op www.lerenenwerken.nl of op www.studiekeuze123.nl.
Zorg dat u een bewijs krijgt van het ROC, RMC of andere opleiding dat u een gesprek hebt gehad.

Deze bewijsstukken moet u tonen als u een bijstandsuitkering aanvraagt.

Bent u door een beperking niet in staat om te solliciteren, te werken of om een opleiding te volgen? En hebt u hiervan bewijsstukken? Laat die dan zien. Zonder bewijs is uw beperking geen geldige reden om niet naar werk of een opleiding te zoeken.

Hoe gaat het verder?

Lukt het u echt niet om werk te vinden? Hebt u echt geen mogelijkheden meer om naar school te gaan of te studeren? Dan moet u na de zoekperiode van 4 weken, direct contact opnemen met de afdeling Inkomen om een bijstandsuitkering aan te vragen.

Neem alle bewijsstukken die u in deze vier weken hebt verzameld mee naar het gesprek.

De gevraagde bewijsstukken zijn noodzakelijk om het recht op uitkering te kunnen beoordelen. Als u geen bewijsstukken hebt, kan de gemeente Olst-Wijhe het recht op uitkering niet vaststellen en krijgt u geen uitkering.

Als na de zoektermijn van vier weken blijkt dat u zich niet of niet voldoende hebt ingespannen om werk te vinden, krijgt u een maatregel. Dit betekent dat u een maand (of de eerste maand) geen uitkering krijgt.

Als u niet direct na de zoekperiode van 4 weken contact opneemt met de afdeling Inkomen, gaat de afdeling Inkomen ervan uit dat uw aanvraag voor een bijstandsuitkering niet door hoeft te gaan. Als daarna blijkt dat u toch een uitkering wilt aanvragen dan moet u zich opnieuw melden. Er gaat dan een nieuwe zoektermijn van vier weken in.

Geen uitkering tijdens de zoekperiode

U mag tijdens de zoekperiode van vier weken nog geen bijstandsuitkering aanvragen. U hebt ook geen recht op een voorschot. Krijgt u na de zoekperiode een uitkering toegekend? Dan gaat deze in vanaf de eerste dag van de zoekperiode.

Bent u een alleenstaande ouder met de volledige zorg voor 1 of meer kinderen tot 5 jaar? Dan kunt u vrijstelling van de sollicitatieplicht aanvragen als u zelf volledig voor uw kind(eren) zorgt. De periode dat u niet naar werk hoeft te zoeken is maximaal 5 jaar. Deze 5 jaar moet u wel gebruiken om uw kansen op werk te vergroten. Daarvoor maakt u samen met uw consulent werk een re-integratieplan.

Beschut werk is bedoeld voor mensen die alleen kunnen werken als zij hierbij intensieve begeleiding krijgen en als het werk en de werkomgeving voor hen is aangepast. Als de gemeente wil weten of beschut werk voor u de enige mogelijkheid is om te werken, gaat u voor een advies naar UWV. U kunt ook zelf bij UWV een advies vragen voor beschut werk. UWV bepaalt of u voor beschut werk in aanmerking komt. En als dat zo is, dan regelt de gemeente voor u een beschutte werkplek. Hier voert u in uw eigen tempo eenvoudige taken uit. U krijgt hierbij begeleiding.

No-riskpolis

Als een werknemer ziek wordt, moet de werkgever het loon maximaal 2 jaar gewoon doorbetalen. Als u als werknemer met een arbeidsbeperking ziek wordt, dan kan uw werkgever met de no-riskpolis een vergoeding voor uw loonkosten krijgen. Uw werkgever hoeft dan niet bang te zijn dat hij kosten voor u maakt, terwijl u door ziekte niet kunt werken. UWV voert de no-riskpolis uit voor de gemeente.

Deel dit
Mail
Bellen