Inkomensvoorziening oudere en/of arbeidsongeschikte werklozen

Een inkomensvoorziening oudere en/of arbeidsongeschikte werklozen (IOAW-uitkering) geldt voor oudere werkloze werknemers. Een IOAW-uitkering vult uw inkomen aan tot het bijstandsniveau. Het verschil met een bijstandsuitkering is dat er bij de IOAW niet wordt gekeken naar uw vermogen. U mag uw gespaarde geld, uw eigen huis of uw boot gewoon houden. Het inkomen van uw partner wordt wel in mindering gebracht op deze aanvullende uitkering.

U moet bij het UWV WERKbedrijf ingeschreven staan als werkzoekende, om een IOAW-uitkering aan te kunnen vragen. Dit kunt u doen via de website van werk met behulp van uw DigiD inloggegevens.

Telefonisch regelen
Zodra u zich als werkzoekende hebt ingeschreven, kunt u voor het aanvragen van een IOAW-uitkering telefonisch contact opnemen met het team Werk, Inkomen en Zorg van de gemeente. Neem hiervoor contact op met team Werk, Inkomen en Zorg via  telefoonnummer 14 0570.

Aan de balie regelen
Ook bij de balies van het klantcontactcentrum in het gemeentehuis in Wijhe of in het Holstohus in Olst kunt u een IOAW-uitkering aanvragen. Wij noteren dan uw gegevens en binnen 2 werkdagen neemt een medewerker Werk, Inkomen en Zorg contact met u op voor een intakegesprek.

Een aanvraag voor een IOAW-uitkering handelen wij doorgaans binnen 6 weken af, de wettelijke termijn bedraagt 8 weken. 

U hebt recht op de IOAW wanneer:

  • u geboren bent voor 1 januari 1965 en na het bereiken van de leeftijd van 50 jaar werkloos bent geworden;
  • u in verband met die werkloosheid recht hebt gekregen op een WW-uitkering van meer dan 3 maanden;
  • u op of na uw 50e jaar recht hebt gekregen op een WGA-uitkering, maar die uitkering is gestopt omdat u bij de herkeuring minder dan 35% arbeidsongeschikt was.

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Hebt u een vraag over een IOAW-uitkering?

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen