Bijstandsuitkering

Je kunt een bijstandsuitkering aanvragen, wanneer je te weinig geld hebt om in jouw levensonderhoud te voorzien. Een bijstandsuitkering vult jouw inkomen aan tot een minimale grens. Je hebt dan een inkomen, totdat je weer aan het werk kunt. De gemeente bepaalt of je recht hebt op een bijstandsuitkering en hoeveel geld je kunt krijgen.

Je moet bij het UWV WERKbedrijf ingeschreven staan als werkzoekende, om een bijstandsuitkering aan te kunnen vragen. Dit kunt je doen via de website van Werk met behulp van jouw DigiD inloggegevens.

Telefonisch regelen
Zodra je als werkzoekende hebt ingeschreven, kun je voor het aanvragen van een bijstandsuitkering telefonisch contact opnemen met het team Werk, Inkomen en Zorg van de gemeente via telefoonnummer 14 0570.

 

Een aanvraag voor een bijstandsuitkering handelen wij doorgaans binnen 6 weken af, de wettelijke termijn bedraagt 8 weken. 

De voorwaarden zijn:

  • Jij en jouw eventuele partner hebben niet genoeg geld voor levensonderhoud.
  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je woont in Nederland.
  • Je hebt geen recht op een andere uitkering.
  • Je behoort niet tot een uitgesloten groep van personen, zoals gedetineerden of vreemdelingen zonder verblijfsvergunning.

Je kunt bezwaar maken tegen de beslissing op jouw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Ben je het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Heb je een vraag over een bijstandsuitkering?

Deel dit
Mail
Bellen